Bjärsjölagårds kalksten- kontinentkollisioner och tropiskt grundhav

Den 22 april, en strålande aprildag med rena rama sommarvädret samlades ett stort antal människor på parkeringen vid Bjärsjölagårds slott. Mikael Calner började med att berätta lite om hur dagen skulle se ut. Sedan vandrade vi knastrande i gruset bakom stalalrna några hundra meter bort till de präktiga kalkugnarna Adam och Eva som uppfördes 1865.

Här fick vi en trevlig genomgång av Bjärsjölagårds historia och hur det kunde blivit en mycket större by om järnvägen fortsatt köra här. Järnvägen gick från Ystad till Eslöv (YEJ) och Bjärsjölagård var en av de större järnvägsstationerna längs sträckan. Och detta delvis tack vare kalkbrottet!

Vi fick också höra om Tornqvistzonen, en rörelsezon som uppkommit genom kontinentalplattornas rörelser och den utgör gränsen mellan den nordliga Baltiska skölden, urberget och Avalonia som består av sedimentära bergarter. Under tiden kunde vi titta på en karta över Skånes berggrund som var placerad i folkmängdens mitt. Många barn satt och låg i gräset medan de vuxna stod runt om och vinden fläktade och solen lyste generöst på oss alla.

Nu var det dags att bege oss till det efterlängtade kalkbrottet! Det låg förväntan i luften och inom kort var de flesta på rask väg tillbaka mot slottet. Vid parkeringen delade Mikael ut hjälmar, hackor och också vars ett exemplar av boken ” Svenska fossil” skriven av Claes Bergman och Sven Stridsberg. Utrustade på detta grundliga vis promenerade vi ner genom slottsskogen för att ta oss bort mot brottet. Det var grönt så att det nästan värkte i ögonen och längs med stigen i skogen var marken täckt av vit- och gulsippor. Vi hörde en hel rad fåglar, vår guide Mikael Calner har ett visst fågelintresse också.

Väl framme vid brottet fortsätter Mikael att berätta för oss om de 450 miljoner år gamla havsdjuren (numera fossiler) från Silurtiden som en gång simmade i eller levde fastsittande på botten av ett hav som var tropiskt. Några av dessa var bläckfiskar, armfotingar, sjöliljor och benfiskar. Kalksten avsätts och nu bildas också Gotlands berggrund. Mikael visade oss en kalksten från Gotland som var pepprad med fossil. Nu till utflyktens mest spännande del. Hacka och leta fossil! Det var en febril verksamhet där vuxna och barn var lika entusiastiska. Alla hittade fossil av något slag. Sedan avslutades exkursionen med fika och eftersnack. Vi fick också Geologiska föreningens egen tidning Geologiskt Forum” i handen. På det hela taget en mycket bra dag med en väl förbered och kunnig föreläsare som gjorde utflykten till något alldeles speciellt!

Skrivet av: Anna Elmlund, Valborgsmässoafton 2018