Fågelsträck vid Sandhammaren

Vi hade i alla fall tur med vädret

Ett fyrtiotal deltagare fick en fantastisk fin förmiddag på Sandhammaren söndagen den 27 september. Strålande sol och blå himmel utan ett moln, och ett hav med glitter och blänk som ramade in promenaden på stranden.
Vi gick norrut för att möta fåglarna och stannade när fågelsträcken drog förbi. Tyvärr blev det inte så många stopp eftersom det var urusel rörelse på sjöfåglarna.
Det fina vädret med en nordlig vind förklarade varför det var så magert. Vid högtryck och nordlig vind brukar sträcket utebli. Däremot brukar sjöfåglar sträcka vid dåligt väder och med väst-ostliga vindar.
Men det kom dock några fågelsträck rätt långt ut. Flera av flockarna gick så långt ut att de nästan försvann i dallret vid horisonten.
Vi kunde i alla fall urskilja ejder, sjöorre, bläsand, häger, trana, kentsk tärna, småskrake, storlom, prutgås och storskarv. Över sanddynorna drog sädesärlor, ladusvalor, grönsiskor och bo- och bergfinkar mot sydväst.
Fikastunden på stranden blev som en sommardag när solen värmde oss.
Vid uppbrottet för promenaden tillbaka kom en flock med ett 50-tal prutgäss förbi precis i strandkanten och bjöd på fina obsar.
När vi återsamlades på parkeringen för hemfärden fladdrade en tistelfjäril förbi och två fjällvråkar gled sakta mellan trädtopparna.

IMG_4592

IMG_4603
Utflykten var samarrangemang mellan kretsarna i Sjöbo och Ystad. Ungefär 10 kom från Sjöbo och 30 från Ystad och två andra kretsar.
Ledare var Gert Ljungqvist och Kurt Ivarsson.